Airco installeren

Een airconditioner is de oplossing voor een aangenaam koel huis tijdens warme dagen. En daar lijken er steeds meer van te komen! Maar wie installeert een airco op de juiste manier? (Spoiler alert: een installateur met de juiste certificaten.) Lees over de stappen die je moet nemen bij het installeren van een airconditioner, van het uitkiezen van het juiste type en de juiste locatie tot het aansluiten en onderhouden van het systeem. 

Kan ik zomaar overal een airco plaatsen?

Wanneer je overweegt om een airconditioner te installeren, is het goed om over de juiste plaats na te denken. De binnenunit wordt het beste op een hoogte van minstens twee meter gehangen met een minimale afstand van 10 cm vanaf het plafond. Zorg er ook voor dat luchtstroom niet is gericht op een zitplaats op slaapplek. Bovendien moet de wand waaraan de unit wordt bevestigd stevig genoeg zijn om deze te dragen. Houdt er ook rekening mee dat er voldoende werkruimte is voor de installatie en later voor service en onderhoud.

Waarom mag je een airco niet zelf installeren?

Een airco is voor de particulier vrij te koop, deze mag je zelf monteren, maar het  aansluiten van de koelleidingen en het in bedrijf stellen mag je NIET zelf doen. Dit moet worden gedaan door een gecertificeerde installateur die met koelmiddel mag werken en in het bezit is van een BRL100 certificaat. Ook moet de monteur die de werkzaamheden uitvoert in het bezit zijn van een BRL200 certificaat, om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en volgens de wetgeving wordt uitgevoerd. 

Eén of meerdere airconditioners

De installatie van een split-airco is relatief eenvoudig omdat het bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Hierdoor zijn er minder leidingen nodig. 

Een multisplit-aircosysteem heeft verschillende binnenunits om meerdere ruimtes te koelen. Dit betekent dat er meer verbindingen (leidingen) moeten worden gelegd om alles met elkaar te verbinden, waardoor de installatie complexer is. Het principe is wel hetzelfde.  

Een buitenunit is nooit een mooi gezicht maar met een multisplit heb je er maar één. Hiermee bespaar je kostbare ruimte.

Maar het nadeel van dit systeem is wanneer  er toch onverwacht een storing voorkomt, werken alle airco's niet meer.

Met een enkele split aircosysteem heb je dit probleem niet maar heb je wel meerdere buitenunits in de tuin staan. Dat is een afweging wie je zelf moet maken.

Kies voor een multi split airco om meerdere binnen units op aan te sluiten

Airco installeren: de stappen

Het installeren van een airconditioner is een proces dat bestaat uit meerdere stappen:

  • Het uitkiezen van de juiste airconditioner. Er zijn verschillende soorten airconditioners, zoals split-units (dat is een airco met een binnen en buitensysteem), mobiele airco's of vloermodellen. Split units komen het meeste voor, deze mogen alleen door een erkende installateur geïnstalleerd worden.
  • Het uitkiezen van de juiste locatie voor de airconditioner. 
  • Er moeten gaten worden geboord voor de koelleidingen tussen de buiten- en binnenuit.
  • Voor de buitenunit wordt een frame aan de gevel bevestigd indien er geen ruimte is op de grond of op een plat dak.
  • Het aansluiten van de buitenunit op de binnenunit. De koelleidingen, afvoer en elektriciteitskabels worden gemonteerd ls een mooie kabelgoot.
  • De koelleidingen vacumeren en vullen met koudemiddel.
  • Het testen van de airconditioner. Hierbij wordt gecontroleerd of alles goed is aangesloten en of de airconditioner goed functioneert.

Het is altijd aan te raden om een erkende installateur te raadplegen voor het installeren van een airco. Voor een spit unit is het verplicht, en het bespaart ellende in de toekomst. Wij weten precies hoe we dit op de juiste manier moeten doen.

Laat regelmatig de airco onderhouden om de levensduur te verlengen en de bedrijfszekerheid te verhogen en het energieverbruik te verlagen

Airco onderhoud

Onderhoud aan de airconditioner is aanbevolen, idealiter eenmaal per jaar en door een gecertificeerd bedrijf. Tijdens het onderhoud worden onder andere de volgende taken uitgevoerd:

  • Het reinigen van de filters. Dit zorgt ervoor dat de lucht die door de unit wordt geblazen schoon is en dat de airco efficiënter werkt. Je kunt de filters tussendoor zelf ook nog een keer schoonmaken, zodat ze in totaal twee keer per jaar worden gereinigd. Dat is ideaal.
  • Het inspecteren van de koelleidingen. Deze worden gecontroleerd op lekkages en beschadigingen.
  • Het inspecteren van de afvoerpijp. Deze wordt gecontroleerd op verstoppingen en lekkages.
  • Het inspecteren van de binnen- en buitenunit. Deze worden gecontroleerd op punten als roest, beschadigingen en veroudering. Uiteraard kijken we of alles goed werkt en of er geen rare geluiden zijn.
  • Het controleren van de druk in het systeem en eventueel bijvullen van koelmiddel. Dit zorgt ervoor dat de unit op de juiste manier functioneert.

Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, werkt de airconditioner efficiënt en veilig, en gaat deze langer mee.

Airco bijvullen

Net als een cv-ketel heeft een airconditioner regelmatig onderhoud nodig. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het controleren of er nog voldoende koelmiddel in de airco aanwezig is. Dit koelmiddel speelt een belangrijke rol bij het koelen van de lucht. Ook al functioneert de airconditioner goed, er zal altijd een percentage van het koelmiddel verdampen. Daarom is het noodzakelijk om de airconditioner regelmatig bij te vullen. Een gemiddelde termijn voor het bijvullen van de airco is ongeveer eens in de twee tot vijf jaar.

Je kunt een onderhoudscontract voor een airconditioner afsluiten. Uiteraard wordt dit dan meegenomen.